Om oss

ÅMUND ligger 12 km söder om Kalmar, bara ett par kilometer från den vackra och medeltida stenkyrkan i Hossmo. Gården ligger på historisk mark och här mynnar Ljungbyån ut i Kalmarsund. En tidig medeltida silverskatt hittades här vid stenbrytning i slutet av 1800-talet. Skatten som innehöll främst mynt från 1000-talet visar på områdets betydelse. ÅMUND som ägs av Mikael Sparretun är idag en imponerande anläggning med en underbar miljö som måste upplevas på plats. Trädgården är på ca 40 000 kvm med lusthus, sjöar, rosengård m m.

Vingården anlades 2004. Det finns ca 700 vinstockar av gröna druvor, företrädesvis Solaris. Druvsaften förädlas i närheten av Karlskrona på Vingården Stora Boråkra www.storaborakra.se

Fruktgården består av 160 sorter av olika frukter. Här finns exempelvis äpple, päron, körsbär och plommon. Grunden till dagens fruktgård anlades 1945 av köpmannen och fruktodlaren Svante Hellman. Många av sorterna är lokala. Av gårdens äpplen som handplockas och skördas i september tillverkas ÅMUNDs äppelmust.